SWLT- A swingerek világa

Az alábbiakban számos, swingerrel kapcsolatos írásunkat és fordításainkat olvashatjátok. Bízunk benne, sok hasznos információval szolgálunk a világunkról, életmódunkról  ...  További érdekességekért keressétek fel Egyesületünk további online felületetit

Oct. 21, 2021

Kommunikáció a párkapcsolatban

A swinger és a konszenzuson alapuló nonmonogámia egyéb formái izgalmasak, hasznosak és nagyon szórakoztatóak lehetnek mindkettőtök számára. A swingerek általában szexuálisan nyitottabbak és szabadabbak a szexuális vágyaikban. De a swingerhez jó csapatmunka szükséges, ami közös munkát és egymás érzéseinek, gondolatainak megértését és elfogadását jelenti. Néha nehéz témák vagy kérdések merülnek fel, melyeken megfelelő kommunikációval túl lehet lendülni.

A szabályok és határok megbeszélése a swinger utazás megkezdése előtt mindig fontos, de célszerű ezeket is rendszeresen újra gondolni, újra átbeszélni, mert néha a dolgok menet közben változnak, alakulnak. Ez egy tanulási folyamat is egyben, így nem feltétlenül csinálunk már mindent az elején jól. Fontos újra és újra felhozni, hogy pontosan milyen típusú dolgokat szeretnétek felfedezni, mi az, ami élvezetet nyújt és mi az, ami kényelmetlen vagy egyenesen fájdalmas lehet.

Ma megnézünk néhány tippet, hogyan tudjuk megbeszélni ezeket a nehéz témákat a partnerünkkel. Segítenek, hogy jobban tudd kifejezni a gondolataidat és jobb hallgatóvá válj, amikor partnered megosztja veled azt, amit érez. Csak légy nyitott és őszinte - ez ilyen egyszerű, igaz?

Komoly témákról beszélgetni a partnerünkkel nehéz, és sokan kerüljük is, azt gondolva, hogy a probléma majd eltűnik. De a hallgatás (ha nem foglalkozunk olyasmivel, amit nem szeretünk, vagy amit érzelmileg nehezen dolgozunk fel) pontosan ellenkezik a kívánt hatással: a stressz felhalmozódik, és kapcsolatunk rovására mehet. Akkor foglalkozni a helyzetekkel, amikor felmerül, pillanatnyilag kényelmetlen lehet, de hosszú távon sokkal előnyösebb minden fél számára.

Honnan tudod, mit gondol vagy érez a partnered, amíg nem kérdezted meg őt?!
Tehát hogyan állsz hozzá a komoly témákhoz? Hogyan beszélhetsz a pároddal úgy, hogy egyrészt őszintén közöld vele, valójában mire gondolsz, másrészt nem ártasz a kapcsolatnak ? És ami ugyanolyan fontos, hogyan hallgassuk meg partnerünk mondanivalóját anélkül, hogy rosszul reagáljunk?

Tegyük fel, hogy az a személy, aki beszél, a „küldő”, és aki hallgatja, az a „fogadó”. Aztán ott van az üzenet, amely lehet verbális vagy nonverbális. Az üzenetet a feladó kódolja, a vevő pedig dekódolja. Más szavakkal, gondolataink nyelvekké alakulnak át, majd a befogadó értelmezi az információt.

A helyzet az, hogy nem vagyunk számítógépek, így érzelmeink és nézeteink különböző módon mennek át. A feladónak saját „technikája” van a dolgok magyarázatára, és a saját szavaival fog kommunikálni. A befogadó az üzenetet értelmezi és dekódolja a saját nézetei szerint. Tehát nem nehéz elcsúszni ezen a kódoláson…

Kommunikáció nehéz témákról

Nézzük tehát, hogyan mondhatjuk el partnerünknek érzéseinket, vágyainkat, kérdéseinket.

1. Előkészítés
Célszerű előre megfogalmazni és / vagy megírni magunknak néhány gondolatot, például ha én nőként szeretném felvetni partneremnek, hogy szívesen vonnék be a játékainkba egy másik nőt, fontos átgondolnom, "mit jelent számomra a biszexualitás ?" vagy "hogyan érzem magam ezzel a felismeréssel?" vagy 'hogyan látom a biszexualitásomat ebben a kapcsolatban?' vagy 'milyen eredményben reménykedem?'
Először mélyen átgondolva saját érzéseinket, jobban megérthetjük őket, és megfogalmazhatjuk gondolatainkat és érzéseinket, mire készen állunk arra, hogy megbeszéljük őket a partnerünkkel.
Az is fontos, hogy ne feltételezzem, hogy tudom, hogyan reagál majd a partnerem. Kerüljük az olyan mondatokat, mint „Tudom, hogy mérges vagy” vagy „Biztos vagyok benne, hogy ez sok”. Ehelyett közöljük, hogy törődünk az érzéseivel és fenntartjuk a kapcsolatot olyan mondatokkal, mint például: „Nem azért mondom, hogy bántsalak” vagy „Aggódom, hogy haragudni fogsz rám”.

2. Találjuk meg a megfelelő időt
Valószínűleg nem a legjobb alkalom egy nehéz téma kibontakoztatására, amikor sorban állunk a mozipénztárnál! A legjobb, ha olyan időt találsz, amikor leülhetsz és szabadon beszélgethetsz anélkül, hogy stresszelnéd magad a következő teendők miatt, vagy hogy gyerekek rohangálnának. Fontos, hogy vita közben véletlenül se bökjük ki ezeket a dolgokat! Azt akarjuk, hogy a párunk fogadja el, amit mondunk – ez nem akkor fog sikerülni, amikor mindketten feszültnek érezzük magunkat és idegesek vagyunk.

3. Legyünk világosak, őszinték és érzékenyek
Tegyük fel, hogy kétségeid vannak a swinger életmóddal kapcsolatban. Ez ijesztő lehet, különösen, ha úgy érzed, hogy partnereddel nem ugyanazon az oldalon álltok. A beszélgetés valójában a szükséges vallomás és feltárás lehet, és gyakran hasznos lehet félelmeink elengedésében. Talán kiderül, hogy partnerünknek hasonló érzései vannak vagy voltak, és együtt megbeszélhetjük őket, és támogathatjuk egymást. Mindenesetre vegyük figyelembe a következőket:
• Tisztázd, mit érzel és mit akarsz (de légy nyitott)
• Nem kell bocsánatot kérned az érzéseid miatt - csak őszinte vagy!
• Ne próbálj védekezni, válaszolj a felmerülő kérdésekre, és hagyj időt a feldolgozásra
• Mutass szeretetet és aggodalmat partnered érzése iránt

Hallgatás
Éreztél már olyat, hogy amit mondani próbáltál, félreértették vagy rosszul vették?
A hallgatás készség, és ez a jó és hatékony kommunikáció egyik legfontosabb szempontja. Az emberek gyakran hallgatnak, miközben már gondolkodnak azon, hogy mit mondjunk, vagy csak azt hallják, ami illik a helyzet saját értelmezéséhez; mások arról ábrándoznak, és azon gondolkodnak, mit kéne vacsorázniuk, ahelyett, hogy osztatlan figyelmet fordítanának a másikra.

Íme néhány tipp a hatékony hallgatáshoz:
  • Kommunikálj testbeszéddel (is)
Az emberek közötti kommunikáció nagyrészt nonverbálisan történik - ez azt jelenti, hogy a testbeszéd létfontosságú a kommunikáció folyamatában! Beszélgetések alatt tudatalatti jeleket adunk ki, ezért fontos a nyitott testbeszéd - ez megmutatja, hogy hallgatunk és figyelünk. Fordítsd a tested a partnered felé, és tartsd nyitva a karod. Tartsd fenn a szemkontaktust, és próbálj érdeklődő kifejezést mutatni az arcodon.
  • Maradj kíváncsi
Beleeshetünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, tudjuk, mit fog mondani partnerünk, vagy mire gondol. De a boldog párkapcsolatban élők kíváncsi elmékkel rendelkeznek, és tovább tanulnak partnereikről és arról, hogyan látják a világot. Soha nem ismerhetjük meg teljesen a másikat. Tehát, ha azt mondja Neked, hogy kétségei vannak, tudd meg, miért, mi a félelme és honnan származhatnak ezek.
  • Próbálj meg nem ítélkezni
A következtetések levonása helyett próbálj nyitott szemmel hallgatni - mit is mond vagy próbál mondani? Tegyél fel nyílt kérdéseket. Kerüld az abszolút kijelentéseket és a iránytó, befolyásoló kérdéseket. Minél jobban tudsz nyíltan beszélni és megérteni őt, annál inkább összekapcsolódsz vele egy mélyebb szinten, és ki nem akarja ezt? Nem vagy egyedül - pároddal együtt veszel részt ebben a kalandban, egy csapat vagytok!

A partnereddel való beszélgetés célja a megoldás megtalálása. A szabályok felállítása vagy megváltoztatása, későbbiekben szünet esetleg a swingerben vagy az új dolgok kipróbálása mind gyakori téma, amely egy swinger kapcsolatban felmerül. A szabályok és a határok folyékonyak és változhatnak, ahogy a kapcsolatod növekszik, de az is rendben van, ha nemet mondasz! Tudd meg, hol vannak a saját határaid, és osszad meg azokat a partnereddel.

Ha olyan dolog merül fel, amiben nem érzed jól magad, nem árt kimondani - csak légy figyelmes arra, hogyan mondod. Ez nem azt jelenti, hogy abba kell hagyni az új dolgok felfedezését; csak tanulási tapasztalatként vagy platformként használhatjátok a bizalom, az őszinteség és a tisztelettudó kommunikáció megteremtésére.

És ne feledd, hogy a magunkba fojtott érzések több kárt okoznak a kapcsolatban hosszú távon, mint az igazság.